Na FB skupině Putovní a malované kamínky Marsel pravidelně zveřejňuje nádhernou tvorbu, která je zaměřená na dětské postavičky. Takové putovní kamínky dělají radost pochopitelně především dětem, a tedy mladým hledačům. Dnes je tady s ní rozhovor na toto téma.

Řekni nám něco o sobě.

Jsem spíše samotář, ale vedle dobrých lidí nezkazím žádnou legraci, i když je můj humor pro pár lidí trochu k nepochopení. Jsem prostě Hanák :-). Pocházím z malé vesničky Určice a momentálně žiji v Přerově. Ráda tvořím obrázky a animace na PC, peču dorty a cukroví, no prostě jako skoro každá žena.

 

Kdy jsi se dostala k malování kamínků?

Ke kamínkům jsem se dostala přes kamarádku Petru Z. v červenci 2020. Měla rozkreslený krásný kámen a mě její vyprávění o skupinách zaujalo natolik, že jsem se hned také zapojila do kreslení a sbírání kamínků ostatních malířů.

Můžeš čtenářům představit nějakou ukázku ze své tvorby?

Klidně si vyberte, za ty roky jsem něco pro prcky nakreslila, tedy pokud se tomu dá říct kreslení.

Co používáš k malování kamínků?

Na pozadí kamínků používám akrylové barvy v tubách od Koh-i-nooru, na kresby akrylové fixy Posca, Artmagico, na tečkování svítící barvy od Pentart, a pak vše dobře zalakuji lakem určeným na kamínky.

Kde všude můžou hledači nalézt tvé kamínky?

Tak hlavně v Olomouckém kraji, také v Praze, Jičíně a některé už jsou i za hranicemi Česka.

Na jaký kamínek jsi nejvíce hrdá? Máš něco, co si schováváš a nikdy nepustíš?

Nemyslím si, že bych byla na nějaký kamínek hrdá, tak dobrá v kresbě zatím tedy nejsem, ale ráda kreslím pro přátele na svatby, aby se žádné dítko nenudilo. Jako dárky, nebo na přání a také na dražby na pomoc útulkům jako je FB stránka Kamínky nejen pro ZOO.

Dva kamínky si ale nechávám. Jeden je památka na mého pavoučka, který je již za duhovou pavučinou, a tak jsem si ho nakreslila. Druhý jsem dostala jako ještě nenamalovaný ve tvaru kočičí hlavy od kamarádky Boženky U., která už není mezi námi.

Hledáš aktivně putovní kamínky?

Ano, jsem aktivní hledač, Najdu, zveřejním PSČ kamínku, vyfotím přední i zadní stranu a vložím na FB do různých kamínkových skupin, a tak autor kamínku vidí, jak jeho tvořeníčko cestuje. Pak popovezu dál, aby kamínky našel další hledač.

Co bys čtenářům ráda vzkázala?

Malování je relax. Hledání a přesouvání je zábava a hlavně pohyb, který dnešním dětem a nejen jim, chybí.

Je jedno, jestli umíš kreslit nebo ne. Tvůj kamínek rozjasní dětské oči a věř, že nespočetně krát se rozzáří oči i Tobě.

A i jen pokud přesuneš kamínek jiného malíře, potěšíš jak jeho, tak i ty prcky.

Za redakci Putovni-kaminky.cz - Zdeněk Jindra